Triggerwarning: de tijdlijn van Leon de Winter

In 2002 – ik was 15 – mocht ik naar een literair festival. Daar stond ik in de rij bij de signeertafel, met drie romans van Leon de Winter. Toen ik aan de beurt was, nam hij mijn stapeltje aan en keek. Hij hield mijn Grote Lijstersuitave van La place de la Bastille even voor zich en gaf ‘m aan me terug. ‘Dat is een slecht boek, dat signeer ik niet.’ Ik was onder de indruk: deze Grote Schrijver bezat enige vorm van zelfreflectie.

Wat er in de tussenliggende veertien jaar precies is gebeurd weet ik niet, maar van die zelfreflectie is nu in ieder geval geen sprake meer. Of, misschien was De Winter in 2002 ook al een paranoïde aluhoedje, maar toen was er nog geen twitter, dus hield hij zijn onzintirades lekker binnenskamers. Kan ook natuurlijk.

Anyways: om u ervan te vergewissen dat ook Groot Schrijvers compleet de weg kwijt kunnen raken, hier een bloemlezing uit de kleurrijke tijdlijn van Leon de Winter. Triggerwarning!

 

Circus Renz vs. vluchtelingen

 

Foto 02-03-16 21 17 33

Hiermee begon ooit mijn fascinatie voor de wondere wereld van De Winter: een tweet waarin hij de suggestie wekt dat we beter geld kunnen besteden aan het redden van een paar uitgerangeerde clowns dan aan vluchtelingen. De ene rondreizende camping doet immers niet onder voor de andere! Hier dacht ik nog dat we te maken hadden met een goed uitgedachte grap, of op z’n minst een mislukte vorm van performance art. Maar nee:

Foto 02-03-16 21 16 20

Ah, hier komt de aap uit de mouw. De Winter heeft het niet zo op vluchtelingen. Bandeloze types! Homohaters! Hij weigert ze trouwens ook vluchtelingen te noemen, want dat is een eufemisme. Het zijn opportunistische gelukszoekers! En kom bij De Winter ook niet aan met plaatjes van een kapotgeschoten Syrië:

Foto 02-03-16 21 16 58

Laffe Syriërs. Wordt hun land gepacificeerd met bommen en granaten, zijn ze zelfs nog te beroerd om even de handjes uit de mouwen te steken. Laat het allemaal maar weer aan die arme Russische dwangarbeiders over. Foto 02-03-16 21 07 35

Over dwangarbeid gesproken: je kunt het metselen van een muurtje tegenwoordig ook maar beter offshore outsourcen richting Azië, want in Europa wonen alleen maar angstige aannemertjes die zich niet durven te wagen aan een hekje van een paar kilometer. Jammer, want het pacificeren van grote groepen mensen door middel van muurtjes is al een beproefde methode sinds het ghetto van Warschau.

 

Er zit iemand op je testikels

 

Foto 02-03-16 21 03 57

 

Gaat dit ook over vluchtelingen migranten? Ik weet het niet, want ik blijf even hangen bij “klotenbezetting”. Ik weet niet wat dat betekent, maar het lijkt me een pijnlijke aangelegenheid.

Foto 02-03-16 21 06 26

Oké, Leon, let me break this down for you. Dit is een simpel staaltje “als A = B, dan B = A“, qua drogreden. Kijk. Als Mark Rutte Van der Steur ontslaat (dat gaat nog wel gebeuren), dan ontslaat hij één wanpresterende VVD’er. Zegt Mark Rutte dan: ‘Ik ben in oorlog met alle net iets te dikke Minervianen”? Nee, want hij is niet van plan zijn hele partij plus achterban van kant te maken, hij wil alleen van die verdomde Van der Steur af. Dat die toevallig ook net iets teveel spareribs heeft gegeten in Leiden is toeval.

 

Vaderlandse pravda pers

 

Foto 02-03-16 21 03 40

Weet je wie Leon trouwens ook niet vertrouwt? De NOS. Wanneer Leon om acht uur het journaal aanzet, dan ziet hij niet Rob Trip, maar zo’n over-enthousiaste Noord-Koreaanse in een sumopakje. Die verdomde journalisten liegen over alles! En dan met name het klimaat. Het klimaat? Ja echt: de hele opwarming van de aarde is één grote hoax. Tenminste, als we De Winter mogen geloven. Elke journalist die het tegendeel beweert is een smerige propagandist.

Foto 02-03-16 21 04 19

Propaganda, ik zei het toch! De NOS is één grote conspiracy van kwaadaardige “journalisten” (let op mijn woorden: ze worden ergens in een bunker gekweekt en opgeleid) die door De Staat (niet de band) worden ingezet om het volk wijs te maken dat de aarde langzaam opwarmt en dat we misschien, heel misschien toch echt iets minder auto moeten gaan rijden! Word wakker, mensen!

Oh, en dan heb ik het nog niet eens over het Grote Anti-Zionistische Complot, of het Vluchtelingencomplot, of De Winters’ schrijvende dochter Solomonica of of…

Foto 02-03-16 20 59 04

…of natuurlijk de Moeder Aller Complotten: racisme. Want racisme bestaat niet. Dat weet iedereen. Of in ieder geval iedereen die De Winter op twitter volgt. En mocht je nog niet overtuigd zijn, laat je dan overtuigen, door retorische pareltjes zoals hierboven. Waterdicht.

Het moge duidelijk zijn: Leon de Winter is een modern profeet. Het is een schande dat er niet meer mensen naar hem luisteren. Of dat hij niet meer spreektijd krijgt bij de NOS. Nee, alle gekheid op een stokje (dat wordt dan wel een HEEL groot stokje. More like een boomstam): wat is er misgegaan in het hoofd van Leon de Winter? Het meest originele antwoord op deze prijsvraag wordt beloond met een ongesigneerd exemplaar van La place de la Bastille.

 

PS. Soms spreekt De Winter trouwens ook gewoon de waarheid.

 

Foto 02-03-16 21 05 05

Klopt als een bus. Waren geen boeddhisten. Tien punten voor jou, Leon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *