Terugkijk van de week #3

Als professioneel tv-junkie spendeer ik meer tijd met mijn Ziggo Totaalpakket dan me lief is. Mijn specialiteiten: pulp, docu’s en verder alles wat beweegt en geluid maakt. Speciaal voor jullie presenteer ik ieder weekend de terugkijkbriljantjes van de afgelopen week. Wat moet je gezien hebben?

 

Welke boot? DAS Boot.

Deze week maar 1 terugkijktip. Wat? Lui varken! Ja, ja, dat ook natuurlijk, maar eigenlijk viel alles gewoon in het niet bij Das Boot. Mijn moeder vertelde me ooit dat ze die film niet af had kunnen kijken, omdat ze te claustrofobisch werd van dertig stervende Duitsers in een kleine ruimte (en dat drie uur lang), dus echt veel behoefte om de film te kijken had ik tot nu toe niet.

Maar goed, toen kregen we Netflix, en ontwikkelde ik een fascinatie voor alle gruwelijke oorlogsfilms die ooit gemaakt zijn. Dus toen ik deze week zag dat Das Boot was toegevoegd, kon ik het toch niet laten. Mijn moeder had gelijk: wat. een. gruwelijke. film. Maar vooral ook: wat een meesterwerk.

Picture this. 1 duikboot. En dan niet een moderne, maar zo eentje van dikke platen ijzer, die aan alle kanten piepen, kraken en lekken. Daar zit je dan, met dertig of veertig zwetende, stinkende mannen. Omringd door machines, torpedo’s, staal, en bananen (want er moest ook gegeten worden, maar plaats om voorraad op te bergen was er niet). Vanaf de eerste scène zijn de hitte, benauwdheid en het sijpelende water voelbaar, mede door het briljante camerawerk, dat de personages volgt terwijl ze zich steeds maar op en neer haasten door die lange, smalle Boot.

Gek hoe goed het medium film werkt om beklemmende situaties waarin de personages niets zien tot leven te wekken. Er zitten geen ramen in de boot. Het enige contact met de buitenwereld is het smalle strookje zicht van de periscoop, en geluid van buitenaf. Steeds maar met z’n allen doodstil luisteren naar echoënde sonars, het gezoem van schroeven van naderende torpedojagers, en het piepen en kraken van de boot zelf.

Natuurlijk loopt het slecht af met de boot. Dat weet je vanaf het begin. Daar gaat het ook niet om. Of juist wel: Das Boot is de langste sterfscène in de filmgeschiedenis. De toenemende angst en benauwdheid is zo knap in beeld gebracht dat ik nu al weet dat ik ‘m nog een keer ga kijken, hoe gruwelijk ook.

Das Boot staat op Netflix.

das boot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *