Hou eens op met zzp’ers bashen

Dit artikel verscheen op 25 januari 2016 op de website van Vrij Nederland.

ZZP’ers jagen de overheid op kosten,’ schrijft Yvonne Hofs dit weekend in de Volkskrant. In een lang artikel hekelt ze alle ‘jubelverhalen’ over zzp’ers en zelfstandig ondernemerschap. De onderbetaalde schijnzelfstandigen zijn eigenlijk wat men vroeger dagarbeiders noemde, en de toch al overbetaalde zelfstandige adviseurs en consultants hoeven lekker weinig belasting te betalen. En allemaal verzuimen ze bij te dragen aan het onderhoud van de dijken en ons sociale stelsel, en spelen daarmee maatschappelijk gezien vals. Want zeg nou zelf: waarom zou een zzp’er recht hebben op zwangerschapsverlof – ze heeft toch helemaal geen premies betaald?

Sinds de volle omvang van de zzp-explosie duidelijk is geworden, klinken er steeds meer kritische – en zelfs verontwaardigde – geluiden. Zzp’ers worden afgeschilderd als belastingontduikers, de overheid als laffe partij die niet aan die verdomd oneerlijke zelfstandigenaftrek durft te tornen uit angst voor stemverlies. Zzp’ers worden voor het gemak ingedeeld in twee grote groepen: enerzijds de arme medewerkers in de zorg en bouw, die gedwongen worden tot ondernemerschap door grote boze werkgevers die geen zin hebben om meer te betalen dan nodig, anderzijds de yuppen en hipsters die dromen van uitslapen en de hele dag rondhangen in een koffietentje. Dat er ook branches zijn waar loondienst simpelweg niet bestaat, wordt gemakshalve buiten beschouwing gelaten.

Lees (gratis) verder op de site van Vrij Nederland.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *