NIP-test

Dit artikel verscheen op 21 maart 2016 op de website van Vrij Nederland.

Vanochtend stond er een brief in de Volkskrant, getekend door een aantal BN’ers en een aantal ouders van kinderen met het syndroom van Down. De opstellers zijn bang dat het standaard aanbieden van de NIP-test – die test op een aantal ernstige genetische afwijkingen, waaronder Down – zorgt voor een samenleving waarin mensen met Down niet langer welkom zijn. Het worden ‘mensen die er niet hadden hoeven zijn’, zo wordt er gesteld, terwijl deze groep ‘het leven juist zoveel kleur geeft.’

Laat me eerst een paar nuances aanbrengen. De NIP-test wordt nu al aangeboden, wanneer uit de combinatietest blijkt dat je een verhoogde kans op een kind met een afwijking hebt. De combinatietest en NIP-test vinden vroeg in de zwangerschap plaats, in de periode waarin ook reguliere abortussen nog gepleegd mogen worden. Momenteel kosten beide testen nog geld: wij betaalden 160 euro voor de combinatietest. Wanneer je vervolgens een NIP-test moet laten doen (wanneer uit de bloedtest blijkt dat je een verhoogd risico loopt), dan kunnen die kosten oplopen tot ongeveer 350 euro. Dat komt nu dus voor rekening van de toekomstige ouders. Minister Schippers wil dat de test voor iedereen beschikbaar wordt, en dat ‘ie in het basispakket wordt opgenomen.

Lees (gratis) verder op de site van Vrij Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *