Terugkijk van de week #5

Als professioneel tv-junkie spendeer ik meer tijd met mijn Ziggo Totaalpakket dan me lief is. Mijn specialiteiten: pulp, docu’s en verder alles wat beweegt en geluid maakt. Speciaal voor jullie presenteer ik ieder weekend de terugkijkbriljantjes van de afgelopen week. Wat moet je gezien hebben?

Het is weer zomer. Komkommertijd? Geenszins. Behalve dat er bizar veel (slecht) nieuws is elke dag, zijn er de bakken sportgeweld van het EK, de Tour en straks de Spelen. Waarom dan deze Terugkijk? Nou, omdat NPO2 dagelijks twee docu’s uitzendt, en dat daar echt pareltjes tussen zitten.

 

Hemelbestormers

Ik zag ‘m al eerder, maar keek ‘m graag nog een keer: deze docu over een Nederlandse Mount Everestexpeditie. Deze docu is niet alleen fijn vanwege de mooie plaatjes en de spanning (halen ze de top? vriezen er tenen af?), maar vooral omdat het haarfijn laat zien wat bergbeklimmen werkelijk is: een klein wereldje van keiharde, opportunistische einzelgängers. Fascinerend.

Kijk hier terug.

 

Schermafbeelding 2016-07-05 om 16.47.19

“Mama, hoe lang nooog…?”

 

 

Mijn bovenburen

Ergens in Amsterdam wonen meneer en mevrouw Schoevaart. Ze zijn stokoud. Meneer Schoevaart is al meer dan tachtig jaar fanatiek Ajacied, en behoort tot het meubilair van de club. Mevrouw Schoevaart is nogal ongelukkig. Of ja: nogal… mevrouw is zwartgalliger dan de humor van de gemiddelde gevangene op death row, en haar grootste hobby is foeteren op haar man. Een prachtig (en ook best verdrietig) portret van twee mensen die niet met en niet zonder elkaar kunnen.

Kijk hier terug.

 

Schermafbeelding 2016-07-05 om 17.03.18

Deze scène waarin meneer Schoevaart de trap af loopt duurt 20 minuten.

 

Wij Moszkowicz

Over mensen die niet met en niet zonder elkaar kunnen gesproken: de familie Moszkowicz kan er ook wat van. In deze docu gaat Max Moszkowicz (kleinzoon van de pater familias) de confrontatie aan met zijn vader, Robert Moszkowicz. Die laatste was een groot advocatentalent, maar raakte aan de drank en drugs, en verdween in de goot. Zijn zoon gaat de confrontatie met hem aan. Het resultaat: een documentaire over een familie vol onmogelijke karakters die elkaar en zichzelf maar niet gelukkig lijken te kunnen maken. Heerlijk Familiediner-materiaal.

Kijk hier terug.

 

Schermafbeelding 2016-07-05 om 17.18.12

Jep, ze hebben echt allemaal dat golfslagbadkapsel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *