Verkiezingsrecap #1

Yeehaw, de verkiezingen zijn weer begonnen! Fantastisch! Want dat betekent in Nederland inmiddels net als in de VS maaaaandenlange slechte imitaties van soaps en dat is smullen. De verkiezingscampagnes zijn een soort Olympische Spelen, maar dan zonder Maurits Hendriks die dronken Yuri’s op een vliegtuig terug naar huis zet. Nee! Dronken Yuri’s krijgen onbeperkt spreektijd in talkshows, in de hoop dat erover getwitterd wordt. Want: there’s no such thing as bad twitteraandacht.

 

Sander Swekker

Geheel in die gedachtelijn besloot de VVD om Sander Dekker deze week bij Pauw neer te zetten om daar iets te zeggen over de onrust onder Turkse schoolkinderen en hun ouders. Je zou zeggen dat dat een logische stap is: hij is immers staatssecretaris van Lerarentekort, maar als je hem hoort sputteren dan vraag je je af of ze niet beter gewoon Ard “Anti-aanbaklaag” van der Steur hadden kunnen sturen. Zelfs hij had zich er zonder enige kennis van zaken beter doorheen gebluft.

 

Schermafbeelding 2016-08-26 om 12.06.39

 

Op vragen van Jeroen Pauw over wat de overheid gaat doen aan de onrust op scholen, antwoordt Dekker steevast: “Ik snap niet zo goed waarom mensen die zich onderdrukt voelen hun hoofd niet gewoon koel houden.” Dit antwoord zegt twee dingen over Sander Dekker:

1 Hij heeft zich nog nooit onderdrukt gevoeld tijdens een hittegolf.

2 Hij snapt dingen überhaupt niet zo goed.

Zo’n uitspraak zou het ook lekker doen in Amerika, waar zwarten slachtoffer zijn van politiegeweld. “Gewoon je hoofd koel houden.” Oplossing voor alles. Snap niet waarom we daar nog niet eerder op zijn gekomen. Voor Sander Dekker deze week: een plekje op de losersvlucht.

 

VVD: -1 (tip: zoek iemand anders)

 

Kunst enz.

Gelukkig is er altijd nog de PVV. Zonder de PVV zou ik niet aan deze recaps begonnen zijn, want dan zou de helft van mijn materiaal weg zijn. De PVV presenteerde deze week haar verkiezingscampagne. Lekker overzichtelijk: op 1 A4’tje. Rekening houdend met Henk en Ingrid voor wie printpapier echt vet duur is! (tip: Action/Aldi) En voor wie drie zinnen tekst gelijk staat aan een leesmarathon van J.J. Voskuils oeuvre-achtige proporties.

Bevat het 11-puntenprogramma iets verrassends? Nou nee, het is een soort samenvatting van alle diarree die Greet al jaren over ons uitstort. Hij hoeft het niet eens meer uit te leggen, we weten toch al wat ‘ie gaat zeggen. Daarom komt hij dit jaar met Greet, Alle Elf Hard – Nu Nog Dommer. Hij gaat er zó vanuit dat we inmiddels z’n praatje wel kennen, dat hij zijn eigen zinnen niet eens meer afmaakt. Zie punt 7: “Geen geld meer naar ontwikkelingshulp, windmolens, kunst, innovatie, omroep, enz.” Enz.? Zeg dan gewoon: “Geen geld meer naar dingen die Geert stom vindt – nog nader te bepalen.” Kan Geert lekker gaat shotgunnen op alles en iedereen die hij liever zou kaltstellen, onder het mom van enz.

 

Geertje

 

Wat opvalt is dat ál Geerts ideeën geld kosten: eigen risico zorg afschaffen, huren omlaag, AOW eerder, meer handen aan bed, extra geld voor politie en defensie, belastingverlagingen… Eh, Geert, waarvan ga je dat betalen? Gelukkig is er een mooie, al even beknopte begroting toegevoegd. En wat blijkt? Geert gaat álles betalen van die “enz.” uit punt zeven. Hoeveel geld denkt hij te kunnen halen bij “kunst enz.”? 10 miljard. 10 miljard?! Hahahahaahahahahaahahahahahahahaahahahahahahaha *adem haalt* hahahahahaahaha.

(en oh ja, Geert gaat ook nog 7 miljard halen bij “de moslims”. Ik wist niet dat Dagobert Duck een moslim was. Weer wat geleerd)

 

PVV: +1 (een week trending door tien minuten copypaste-werk. Hashtag winning)

 

Pecht-on-hold

Wat we wel weten is dat Geert wéér niet gaat regeren. Want met zo’n programma wordt het redelijk lastig onderhandelen, denk ik (je ziet zo’n uitgerangeerde tot formateur benoemde PvdA-bobo al aankomen met glaasjes water en aftastende gespreksrondes).

Gelukkig is er ook nog een politicus die beloftes maakt die hij wél kan waarmaken. Pechtold belooft namelijk dat hij opstapt wanneer D66 niet gaat meeregeren. En opstappen, dat kan iedereen. Maar toch: hij zet druk op de ketel, en Pechtold weet dat hij niet zomaar another Wassila Hachchi is: voor de partij zou het een aderlating zijn. Hij zet daarmee iets op het spel, en dat is gedurfd. Daarom:

Pechtold: +1

 

Volgende week meer campagneleed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *