Kanye West covertje

Er zijn weinig artiesten die mij al zo lang en zo vergaand inspireren als Kanye West. Van de soulsamples op zijn debuutplaat tot de politiek geladen teksten op Yeezus: ik heb ze allemaal vol bewondering tot me genomen en bestudeerd. Geen artiest die zo on point is, zo relevant, gedurfd en vernieuwend. 808s & Heartbreak is wat mij betreft een sleutelalbum: hij herintroduceert autotune en een oude drumcomputer, en bepaalt in z’n eentje de sound van een heel decennium aan hiphop. Het is een album waar ik steeds naar terugkeer.

Natuurlijk: Kanye’s genie gaat gepaard met een neiging tot milde megalomanie, waar ik de afgelopen jaren hartelijk om gelachen heb, en soms mijn wenkbrauwen bij heb gefronst. Nu langzaam duidelijk wordt dat die megalomanie is uitgemond in een groter psychisch probleem, hoop ik vooral dat hij de hulp en rust krijgt die hij nodig heeft om te herstellen. 

Street Lights is altijd één van mijn favorieten geweest. Een klein, kwetsbaar nummer. Je zit achter in een taxi, ’s nachts, en ziet buiten het licht van straatlantaarns aan je voorbij schieten. Je bent er wel, maar tegelijkertijd ook niet.

Get well soon, Kanye!

Bekijk hier ook de making of:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *