Asokrant Telegraaf

Vandaag kopt de Telegraaf op de voorpagina: “Asielhopper-invasie”. Het is het zoveelste neologisme dat de krant introduceert door een woord of voorzetsel met negatieve connotatie voor of achter “asiel” te plakken. Telt u maar even mee met de koppen van de afgelopen week. 7 januari: “asielhopper-invasie”, “kansloze asielplaag”. 4 januari: “aso-asielzoekers”, “asielmachine”. 3 januari: “asieltuig”. En net voor de jaarwisseling was er nog een creatieve variant: de “asielaso”.

De koppen staan steevast boven artikelen over asielzoekers uit Algerije en Marokko. Asielzoekers die in Nederland weinig kans maken op een verblijfsvergunning, en daarom – zo redeneert De Telegraaf – maar beter meteen weer uitgezet kunnen worden, voordat ze hier rottigheid gaan uithalen. Over de inhoud van de artikelen wil ik het vandaag niet hebben, het gaat me puur om de woorden die de Telegraaf kiest om erboven te zetten. Framing zit namelijk niet alleen in het verstrekken van gekleurde of onjuiste informatie, maar ook in woordkeuze.

 

Help, een invasie!

Wanneer de Telegraaf bericht over asielzoekers, dan gaat het vaak over een “invasie”, die de burgers van Nederland “overspoelt”. Het beeld dat wordt opgeroepen is er één van een onschuldige groep mensen wiens territorium plotseling bruut wordt binnengevallen door een vijandige mogendheid. De arme, overrompelde stakkers steken wanhopig hun handen in de lucht, smekend om genade. Nou kan ik me vergissen, maar volgens mij zijn we er in Europa redelijk vakkundig in geslaagd om de “invasie” in de kiem te smoren, door middel van allerlei hekken, geholpen door wat vrieskou. En als we er als continent niet in slagen, dan zorgt de Middellandse Zee er wel voor dat die hele “invasie” niet heel ver komt. In dat licht is het veelvuldig gebruik van “overspoelen” bijna ironisch.

Ernstiger nog is het gebruik van het woord “plaag”, wanneer het over overwegend islamitische asielzoekers van Noord-Afrikaanse afkomst gaat. Hiermee vervalt de Telegraaf in het aloude retorische stijlfiguur dat een groep ongewensten in de samenleving vergelijkt met ongedierte. Het woord “plaag” heeft een aantal duidelijke connotaties. Allereerst is er de bijbelse allusie: de tien plagen van Mozes. Sprinkhanen, steekvliegen, kikkers… friemelende, stekende en glibberige beesten die je lekprikken en je gewassen opvreten. Andere contexten waarin “plaag” vaak gebruikt wordt: als het gaat om ratten, muizen en ander ongedierte dat je huis binnensluipt en je koelkast leegeet als je even niet oplet.

 

Giftig

Plagen dienen verdelgd te worden. Dat doe je met gif. Of de asielzoekers waar de Telegraaf op duidt nou criminelen zijn of niet: de redactie kiest ervoor om een groep mensen te reduceren tot insecten. Ontmenselijken, noemen we dat, en dat is gevaarlijk. Wanneer we onze medemens niet langer zien als gelijke, maar als een plaag die verdelgd dient te worden, staat de deur wagenwijd open voor haat en geweld. Ik vraag me af waarom de redactie van de Telegraaf daar willens en wetens aan mee wil werken.

Tot slot lijkt het me tijd om eens op te houden te zeggen dat rechtse, islamkritische geluiden genegeerd worden in de media. De Telegraaf is nog altijd de grootste krant van het land, en wijdt zo’n beetje wekelijks een voorpagina aan het bashen van groepen Noord-Afrikanen. Je kunt natuurlijk stellen dat niet alle Noord-Afrikanen moslim zijn. Dat is waar, maar zolang de Telegraaf gemakshalve alle asielzoekers “tuig” noemt in haar koppen kan ik de redactie moeilijk het voordeel van de twijfel geven. Let’s face it: de grootste krant van Nederland draagt moedwillig bij aan het ontmenselijken van een groep binnen onze samenleving. Dat op zich is al gevaarlijk, maar dat een deel van de lezers het nog steeds nodig vindt om zich als slachtoffer van de zogenaamde mainstream media te profileren, dat lijkt me inmiddels geschiedvervalsing.

25 reacties op “Asokrant Telegraaf”

 1. Jan schreef:

  Zeer terechte column, ben het niet altijd eens met Aafke Romeijn, maar als je je het over één kam scheren van groepen met weinig tot geen onderbouwing maar normaal gaat vinden dan hebben we met zijn allen best wel een behoorlijk probleem

 2. Peter van Leerdam schreef:

  Wij-wereldburgers zijn weldenkende mensen, toch? Ik zeg “ja” maar zie tegelijk continu het tranen-trekkend schokkende bewijs van het tegendeel. Want waarom reageren wij-weldenkers toch onophoudelijk op de nag-nag-nag of bla-bla, die volstrekt krankzinnige ‘roependen in de woestijn’ uitkramen? Hebben wij-wereldburgers (nu ruim 7 miljard!) ECHT niet beters te doen dan onze kostbare Energie te verspillen aan het vigerende ego-politieke en visieloos-economische rariteiten-kabinet en alle miskleunende media? Wij-weldenkende-wereldburgers zijn onomkeerbaar bezig om onze Ene/Enige leefwereld te vernietigen, dus onszelf het leven op moeder Aarde voorlopig/voorgoed onmogelijk te maken. Verander de wereld, begin bij Jezelf. Begin toch niet steeds opnieuw direct bij de tweede levensvraag: “Wat nu te doen?”. Degene die de tweede vraag als eerste stel, dat is Ego! Neem nu eindelijk eens even de tijd/rust om Jezelf de Eerste vraag te stellen. Het is direct ook de Aller-beste vraag die een mens zichzelf ooit kan stellen. Want het is de vraag naar Degene die aan alle denken vooraf gaat. Die vraag is “Wie ben IK?” Realiseer je dat je absoluut Vrij bent om vrije-willig te verkiezen Wie JIJ bent. Trap NIET in de VALKUIL die het meest voor de hand ligt: Denk/zeg NIET dat JIJ de Ene/Enige bent! Dan creëer je een ongekende Ego-trip die voelt alsof jij een Übermensch bent. Of meer eigentijds een Superman, Superwoman, Supermens. Hoogvliegen is hard vallen! Ik spreek uit eigen ervaring, dus probeer je voor die val te behoeden. Je bent gewaarschuwd! Wees iets bescheidener en verkies een Kind van onze Geestelijke Vader en van Moeder Aarde te zijn. Wees de Gelijke, naar het voorbeeld van de Ene/Enige. En ontdek welke goddelijke Vermogens elk mensje meekrijgt bij jouw Geestelijke incarnatie en jou Geboorte in het Ene/Enige Lichaam dat hier en NU Leeft in de Hemel op Aarde. Ontdek NU het paradijs! Blijven wij-weldenkende-wereldburgers reageren op prietpraat of hebben wij misschien toch iets beters te DOEN? Jazeker! We moeten eindelijk eens Ontwaken in Wie wij werkelijk zijn! We ZIJN AL, AL-tijd AL het Licht, de stille Vrede op Aarde. Wat ons NU te DOEN staat is een LATEN. We moeten de onuitputtelijke Liefde in Ons Gouden Hart doorheen ons Lichaam onbelemmerd de wijde Wereld in LATEN stromen. Als Liefde samen werkt met Liefde versterkt Liefde zich tot uiteindelijk de macht 7 miljard plus. Dan werkt E = mc2 in het voordeel van alle onze onmogelijk nog oplosbare wereldproblemen. Zoveel Geestelijk Liefde verandert alle materie, want die bestaat slechts in de Geest. Materie is extreem verdichte Geest/energie of welk ander synoniem je wilt gebruiken. Stil maar, wacht maar, alles komt goed. Want het IS AL goed. Ontwaak uit je krankzinnige Ego-Droom! NU! NU! NU!

 3. Luciënne Ooijman schreef:

  Wat heb je dit prachtig verwoord!

 4. Wendela Elisabeth Waller schreef:

  De NOS (op 3) maakt zich hier ook schuldig aan. Afgelopen week gehoord op 3fm, in een nieuwsitem over de follow-up van die burgemeester die besloot om asociale asielzoekers huisarrest te geven: “er zijn ook asielzoekers die hier onterecht zijn, *zoals bijvoorbeeld* Marokkanen, (…) maar in de praktijk blijkt het lastig om hen *het land uit te mikken*.” Serieus,, die bewoording.

  1. Bekkers schreef:

   Wat nou de bewoording??!! Dit zijn criminelen uit een veilig land die hier komen stelen en jatten en dan doorgaan naar het volgende AZC / land…denk toch eens na voor je begint met je linkse bullshit

 5. Anton van den Dungen schreef:

  dehumanisering van groepen mensen gaat al eeuwen vooraf aan deportatie en grootschalig opsluiten, martelen en doden van deze “groep”. Dat gold voor de programs in Rusland in 1870, in de Baltische staten tot 1920 (Joden, Baltische adel, ..), in West-europa 1933-1945 in Afrika (Hutsi’s/Tutsi’s) en de Telegraaf -ik bedoel de TMG-groep met Geen Stijl; POwNed, Postonline- zijn al jarenlang bezig de geesten van “HET” volk rijp te maken voor een gevaarlijke vijand: de buitenlander, de Marokkaan, de asielzoeker….maar vooral de Islam. Overigens denkt Trump en de GOP-elite hetzelfde als de Telegraaf.

  1. jilles dykstra schreef:

   Kennelijk nooit het boek van Solsjenytsyn gelezen over joden in Rusland vanaf 1800, en hun weigering te assimileren.
   Rond 1900 zei Von Plehve tegen Herzl ‘dat hij graag vijf mijoen joden in de Zwarte Zee wilde verdrinken, ‘maar het was niet uitvoerbaar’.
   Von Plehve werd opgeblazen op het station van Warschau

   1. Michiel de Wit schreef:

    Dehumanisering, dat is de spijker op de kop! De de-islamisering van Wilders is bovenal een dehumanisering van moslims! en daarmee van onze samenleving. (Let overigens op de overeenkomst tussen het de-islamiseren van hedendaagse populisten en het ‘ent-juden’ waar nazi’s het over hadden.)

    1. jilles dykstra schreef:

     Lees toch eens Solsjenytsyn

 6. naam schreef:

  Oh, het gaat weer over de TOON van het debat? Heeft Aafke ook nog oplossingen of is dat niet relevant in de safe-space van de grachtengordel?

  1. Jeroen schreef:

   Als je het benoemen van ophitsen een discussie over de toon noemt… ik noem het het ontmaskeren van de hetze waar jij al slachtoffer van bent.

   1. Naam schreef:

    Het beestje bij de
    naam noemen is geen ophitsen, het is niet meer dan de pijnlijke waarheid waar een
    steeds kleiner wordende groep linkse dagdromers niets van wil horen. De oplossing
    is dan heel simpel, heb het niet langer over het onderwerp, maar over de toon
    over hoe er over gesproken wordt. De policor meute is niks meer dan een
    one-trick pony die in deze discussies iedere keer met hetzelfde riedeltje komt.
    En nog een ding, ik ben goed opgeleid, heb een goede baan en ben verre
    van een slachtoffer van een hetze, ik trek zelf wel conclusies uit de diverse
    nieuwsbronnen die ik raadpleeg, inclusief de links georiënteerde NPO. In maart
    gaat links Nederland de lang afrekening krijgen. Ik kan niet wachten.
    Ik zal je nog een keer teleurstellen: ik ben geen PVV-stemmer.

    1. soro schreef:

     Lees dit eerst voordat je met het bekende “beestje bij de naam noemen komt”:

     https://nl.wikipedia.org/wiki/LTI_%E2%80%93_Notizbuch_eines_Philologen

 7. Bekkers schreef:

  Wat een onzin allemaal… Wanneer houden mensen nu eens op te ontkennen dat het overgrote deel van de ‘asielzoekers’ geen asielzoekers zijn maar gelukszoekers, dit is al zo vaak bewezen… En ja, mensen die ECHT uit een oorlogsdgebied komen moeten worden geholpen (voor zolang die oorlog duurt!) maar die andere 75% moet gewoon meteen oprotten, opzouten wegwezen, moven…simple toch? Waarom richten we het systeem niet zo in dat mensen die voor asielopvang zijn hier vrijwillig geld aan afdragen en/of zelf deze mensen opvangen? Maar laat mij er lekker buiten!

 8. Ton Maps schreef:

  Voorbeeld van geraffineerde haatzaaierij door de NOS:
  Op het nos-journaal krijgen we te horen dat de sharia o.a. inhoudt dat vrouwen worden gestenigd wegens overspel, m.a.w. de islam is barbaars vrouwonvriendelijk.
  Men “vergeet” te vermelden dat mannen ook gestenigd worden wegens overspel (en op een nog wredere manier). Overspel wordt bestraft omdat dit het huwelijk bedreigt en het huwelijk is bedoeld om de vrouw te beschermen tegen verlating wanneer ze ouder geworden is. M.a.w. deze barbaarse straf is een illustratie van hoever mannen en vrouwen bereid zijn te gaan om de belangen van vrouwen te beschermen (en alleen in zeer arme streken).
  Dingen kunnen heel anders zijn dan ze lijken. Ik hoop dat vredelievende mensen met een open geest willen luisteren naar de wijze woorden van de vrouw in onderstaande video (meest relevante fragment tussen 5:20-7:15):

  1. Ruud schreef:

   Na jarenlang verblijf in het Midden Oosten zijn de commentaren hier kinderlijk naïef.

   1. Ton Maps schreef:

    “Na jarenlang verblijf in het Midden Oosten”
    Moet ik jouw onaantastbare autoriteit erkennen op grond van een oncontroleerbare claim?
    Besef je hoe onvolwassen je overkomt?

    Ik geef het woord aan nog 2 vrouwen:
    https://www.nytimes.com/video/books/review/100000002617743/the-read-around-lila-abu-lughod.html

    1. Ruud schreef:

     Geen probleem, ik hoop dat je gelijk hebt, maar ik vrees het ergste, gezien de intolerantie die ik ben tegen gekomen in het Midden Oosten.

 9. soro schreef:

  Ik heb weinig aan dit artikel toe te voegen. Het veranderende taalgebruik rondom anders wat buitenlander, asielzoeker, moslim is baart mij grote zorgen.
  l’histoire se répète.

  Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/LTI_%E2%80%93_Notizbuch_eines_Philologen

 10. lettie schreef:

  ik heb zelden zo’n dom artikel gelezen als dit. Eerst roepen dat het je niet over de inhoud van de door de Telegraaf gepubliceerde artikelen wilt hebben, en vervolgens een hele column over die inhoud vol zwatelen.
  Blijkbaar heeft de schrijfster het zo druk gehad met het op de korrel nemen van de Telegraaf dat het dagelijkse nieuws haar ontgaat. Beweren dat de invasie van asielzoekers ”redelijk vakkundig” in de kiem is gesmoord? In Duitsland stromen ze nog steeds binnen.Over de Balkanroute komen ze nog steeds met honderden per maand. En over die Middellandse zee die ze tegen zou houden, zijn er vorig jaar meer dan 170.000 gekomen. De schrijfster vergist zich dus inderdaad. En in haar drang om zich te profileren als humaan denkster is het de schrijfster blijkbaar ontgaan dat niet iedere asielzoeker zich gedraagt als een potentiële parel voor onze samenleving. En over dié aso’s hebben we het; niet over die lieve gezinnen die je zo in huis zou willen nemen, die ik ook ken. We hebben het over de Noordafrikanen in de Sylvesternacht in Keulen. Het tuig dat een tachtigjarige man in Ter Apel een blauw oog slaat. Die stelen, intimideren. Is de schrijfster op de hoogte van de zorgwekkende criminaliteitscijfers in Zweden? Weet de schrijfster wat er in de Duitse azc’s -en ook in onze!- is gebeurd de laatste jaren? Asielzoekers met vijf paspoorten; de homohaat, de intolerantie naar christenen, Heeft de schrijfster gezien hoe ”asielzoekers” spoorbanen blokkeerden, snelwegen afsloten en politieagenten het ziekenhuis in sloegen? En nee, ze zijn niet allemaal zo. Dat schrijft de Telegraaf ook niet. Maar de Telegraaf hoeft ook de feiten niet te verzwijgen. Als de schrijfster dat verlangt, is zíj degene die ontmenselijken van de samenleving in de hand werkt. En zich hard maakt voor geschiedvervalsing.

 11. Vinnig schreef:

  Nee Aafke, de grootste plaag op aarde is de mens dat moet jij zelfs kunnen zien.
  Dan zijn er ook nog honderden of misschien wel duizenden asielzoekers uit de Maghreb die zich binnen de EU onmogelijk maken met hun criminele gedrag en overal asiel aanvragen nadat zij hun identiteitspapieren hebben doen verdwijnen. Ik vind in deze context een plaag best gerechtvaardigd. Hoe zou jij het willen noemen?

 12. RJF schreef:

  Ach, dat De Telegraaf schreeuwerige koppen heeft is al zo oud als de weg naar Rome. Dat geldt dus ook voor problemen rond asielzoekers en immigratie. Ik ben dan juist geinteresseerd in de feiten en cijfers achter het verhaal zodat ik de schreeuwende kop in het juiste perspectief kan plaatsen, maar dat zit er niet in begrijp ik: ‘Over de inhoud van de artikelen wil ik het vandaag niet hebben, het gaat me puur om de woorden die de Telegraaf kiest om erboven te zetten’

 13. jilles dykstra schreef:

  Tja, wat moeten we zeggen van mensen uit Marokko en Algerije, die in het ene na het andere land asiel aanvragen, en die de landen van herkomst niet terug willen ?
  Als kansloosheid op asiel samengaat met in feite oplichting, en ander crimineel gedrag als diefstal en zakkenrollen, hoe mogen we zulke mensen wel noemen ?

  In mijn ogen zijn wij gekke Gerritje, daar ben ik niet de enige in.
  Een Italiaanse diplomaat sprak er zijn verbijstering over uit dat wij het Abschaum, dat woord werd gebruikt op Duitse tv, van N Afrika binnenlaten.
  En ja, de toevloed van joden uit O Europa werd nergens op prijs gesteld, ook niet door geassimileerde joden, bij ons niet, in Duitsland niet; en in Wenen niet, de Duitse jood Jakob Wassermann beschrijft het in zijn autobiografie van 1921.
  Voor Nederland, lees het proefschrift over Weinreb, onze sephardische joden moesten niets hebben van hun askenazi geloofsgenoten.

 14. Frank Bierings schreef:

  Praten over de toon hahaha Jouw toon hebben we gezien inderdaad. Maar iemand met jouw mening mag dat natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *