#MeToo, het commentaarkanaal

Twee jaar geleden maakte ik naar aanleiding van #zeghet al eens een overzicht van de voorspelbare reacties die je krijgt wanneer je als vrouw op tv je verhaal doet over seksuele intimidatie of misbruik. Dat stuk werd lekker gedeeld en ik mocht zelfs bij Pauw komen uitleggen hoe het beter kon. Leuk, maar twee jaar later is er nog geen r**t veranderd.

Gisteravond deden drie dappere actrices hun verhaal bij diezelfde Pauw over hoe ze op de toneelschool werden geïntimideerd door acteur en docent Jappe Claes (inmiddels overal met pek en veren ontslagen). En wie zo dom was om op twitter naar de reacties te kijken zag – surprise, surprise – weer een leuke canon aan clichés voorbijkomen. Mocht je je afvragen waarom vrouwen niet graag praten over hun negatieve ervaring? Dat is omdat er ZO gereageerd wordt…:

1. Had je maar niet…

Met stip op numero uno, de ultieme dooddoener: “Had je maar niet!” of “Je had best kunnen weten dat!” Goed om te weten, vrouwkes: wanneer een man je ergens uitnodigt, of dat nou z’n huiskamer is, een hotelkamer of midden op een druk plein, als je erop ingaat betekent dat automatisch dat ‘ie met z’n tengels in je broekje mag. In mijn wereld heet dat koppelverkoop, maar hey, wie ben ik.

2. Waarom nu pas?

Ja, lieve misbruikslachtoffers, knoop dat goed in je oren: áls je wil klagen over ongewenste piemel, dan dient dat te gebeuren binnen 1 etmaal na het incident, liefst schriftelijk in drievoud, anders telt het niet meer. Wie dat ooit besloten heeft weet ik niet, maar ik weet wel dat als je tien jaar na dato je angst overwonnen hebt en je zegje doet, dat je geheid zuurpruimen over je heen krijgt die hele hard “TE LAAT” roepen.

3. LILLEK!

Ook een klassiekertje: “Waarom zou iemand de moeite doen jou lastig te vallen? Je bent een lelijk varken!” Onthoud, lieve mensen: op het moment dat iemand plotseling de behoefte voelt om ongewenst z’n tampeloeres tevoorschijn te halen, is Doutzen Kroes niet altijd in de buurt. Sterker nog: meestal is Doutzen niet in de buurt. Stel je voor dat zij overal zou opduiken waar iemand zich als een idioot gedraagt. Zou ze het drukker hebben dan Sinterklaas op pakjesavond. Afijn.

4. Bewijs dat maar eens

Ja, mensen, als je iemand beschuldigt van seksuele intimidatie moet je wel met keihard bewijs komen, alleen jouw ervaring telt niet. Oh, je was toevallig alleen in één ruimte met betreffende viespeuk? Waarom droeg je geen bodycam dan? En heb je niet om een factuur gevraagd van z’n smerige opmerkingen? DOM!

5. Je kunt niks

Beschuldig je je docent/leidinggevende van seksuele don’ts, dan is dat vast en zeker omdat je carrière in het slop zit en je je frustratie daarover ergens op moet botvieren. Het is dat, of je bent ongesteld.

6. Omhoogneukertje

En als je carrière wel van de grond is gekomen dan komt dat natuurlijk omdat je je een zorgvuldige weg omhoog hebt gepijpt door het hele piemelbos aan bobo’s. Zo werkt het nou eenmaal! Bewijs maar eens dat het niet zo is.

7. Aandachtshoer!

Praten in de media over misbruik doe je maar met één doel: zoveel mogelijk aandacht genereren! Klopt, ware het niet dat je aandacht probeert te genereren voor een maatschappelijk probleem, niet voor je eigenste persoon. Er zijn echt leukere manieren om de aandacht op jezelf te vestigen, believe you me.

8. Hoor en wederhoor

Zeg! Ik heb ooit een LOI-cursus journalistiek gevolgd en daar zeiden ze iets over hoor en wederhoor. Als die vrouwtjes allemaal lelijke dingen mogen zeggen over mannen die hun handen niet thuis kunnen houden, dan is het wel zo netjes als die man zelf ook commentaar mag leveren. Waarom zit hij niet aan tafel? Brekend: deze mannen worden vrijwel altijd uitgenodigd, maar – heel gek! – gaan zelden tot nooit in op de uitnodiging. Meestal sturen ze nog wel even een mailtje in de strekking van: “HET IS ALLEMAAL ONZIN!!! LABIELE LIEGwIJV0N!!!”

9. Zeik niet zo

Mannen worden ook gewoon ongevraagd lastiggevallen door vrouwen, alleen zeiken ze daar niet zo over. Sterker nog: ze krijgen er onmiddellijk een stijve stamper van en kunnen hun lol niet op! Althans: dit is wat veel mannen ons willen doen geloven. Grappig genoeg blijkt dit wanneer je even doorvraagt vaak een redelijk onhoudbare premisse en hebben ook mannen grenzen en personal space. Het zijn net mensen.

10. Weet je wat pas erg is??

Ah ja, heeft iemand het al over moslims gehad? MOSLIMS!

BONUS:

Deze krijg je er altijd gratis bij, waar je het ook over hebt.

 

EDIT: @TiemenJan heeft zijn tweet inmiddels weggehaald nadat iemand hem wees op het beledigende karakter van zijn boodschap.

5 reacties op “#MeToo, het commentaarkanaal”

 1. Jan van den Heuvel schreef:

  Zoooo ontzettend mee eens! Prachtartikel.

 2. Casper Jansen schreef:

  Goed verhaal, Aafke!

 3. Henk schreef:

  Elke nuance, relativering, twijfel of wat de eigen verantwoording had kunnen zijn, word als voorspelbare reactie weg gewuifd.
  Juist hierdoor krijg je je voorspelbare reacties in deze grote mate, en een voorspelbare reactie zou kunnen zijn: “maar misschien is dit juist je bedoeling?”
  Door de aandachttrekkerij en overtrokken reacties van het overgrote deel word het kleinere echt schrijnende deel onder gesneeuwd.
  De zogenaamde slachtoffers brengen minimaal zoveel schade toe als de echte daders.
  Foei, word volwassen!

 4. Maurits schreef:

  Het is al met al wel lastig. Heel vervelend om lastig gevallen te worden. Ook lastig om beschuldigd te worden terwijl je niets hebt gedaan. En ik denk dat die angst bij mannen wat groter is dan mensen denken. Vandaar dat er al vanuit een verdedigende houding wordt gereageerd. Ondertussen is Harvey Weinstein door Amerika uitgekotst terwijl er geen rechtszaak is geweest. Dat zegt niet dat alle verhalen dus onzin zijn, maar in een normale samenleving ben je pas veroordeeld als de rechtbank dit heeft gedaan.

 5. Hieppie schreef:

  Eindelijk massaal delen!!! Benoemen: naam delict alles. Het is over met de geheimen van mannen die denken dit te mogen doen. Zoveel mogelijk namen graag!!!
  Oke dan geen adres gegevens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *